İlk Temas
Hayatınızdaki en önemli ve sizi en çok mutlu edecek kararlardan birini aldınız ve artık bir minikle yaşamınızı paylaşacak onunla büyüyecek, ona birçok şey öğretecek ve dahası ondan birçok şey öğreneceksiniz. Tebrikler!
Bu ilk temastaki heyecanı, mutluluğu daim kılabilmek için ve aranızdaki ilişkiyi bir ömür sürdürebilmek için tarafların birbirine alıştığı bu adaptasyon dönemini nasıl sağlıklı kılabiliriz? Bu yazıyı okuyan herkesin cevabını merak ettiği birçok soruyu beraber ortadan kaldıracağız. Bunun için öncelikle onun temel ihtiyaçlarını bilmeli, yaşayacağınız ortamı ve kendinizi ona uygun şekilde değiştirmeye hazır olmalısınız. Dostunuzu tanıdıkça isteklerini daha iyi anlayacak hatta kendi isteklerinizi onlara iletmeyi öğrenebileceksiniz. Bahsedilenlerin hepsi kolaylıkla aşılabileceği halde bu konudaki önemli ihtiyacınız olan sabırdan yoksunsanız, mutlu başlayan hikayeniz gerek hastalıklar gerek davranış problemleri sebebiyle istenmeyen bir ilişkiye dönebilir. O yüzden temelleri sağlam atmaya çalışacağız ve yaşayacağımız yeri onların yaşamasına uygun hale getirmekle işe başlayacağız.
– Kolay devrilip üzerine düşebilecek, düştüğünde parçalanıp vücutlarına zarar verebilecek her şeyi ortadan kaldırmakla işe başlayın.
– Pencere ve kapı gibi dışarı ile teması sağlayan açıklıkların kontrolünü elinizde tutabilecek şekilde dizayn edin. (Pencere için sineklik vb.)
– Küçük parçalı oyuncakları, zehirli bitkileri, ilaçları ortadan kaldırın.
Evi onun için uygun hale getirdikten sonraki adım ise temel ihtiyaçlarını karşılamanızı sağlayacak malzemeleri temin etmek olacak. Aşağıda bulunan listedeki malzemeleri uygun bir şekilde eve yerleştirdikten sonra ona uygun bir yaşam alanını sağlamış olacağız.
Köpekler için;
– Mama
– Mama kabı
– Su kabı
– Yatak
– Göğüs tasması
– Uzatma
– Köpekler için üretilmiş, yutulamayacak nitelikte oyuncaklar
Kediler için;
– Taşıma çantası
– Mama
– Mama kabı
– Su kabı
– Kum
– Kum kabı
– Kum temizleme küreği
– Tarak
– Kediler için üretilmiş, yutulamayacak nitelikte oyuncaklar
Fiziksel değişikleri ve ihtiyaçları karşıladıktan sonraki adım ise kendi duygusal durumunuzu dostunuz ile yaşama hazırlamak olacak. İstenmeyen davranışlar için sabır göstermeyi öğrenmeli, mama-su tazelemeyi alışkanlık haline getirmeli, idrarın rengini, dışkının kıvamını takip etmeyi ihmal etmemelisiniz. Düzenli veteriner kontrolleriyle sağlık takibini de sağladıktan sonra yapmanız gereken ise sadece daha paylaşımlı, daha az yalnız ve daha mutlu bir hayat sürmek.